Jump to content
Sign in to follow this  
Piruvik Asit

Sucuk Sorunsalı?

Recommended Posts

Piruvik Asit    6
Piruvik Asit

20 Aralık 2008'de @Raven'ın açmış olduğu bu konu da önemli kayıplarımızdan. :) Güncel gelişmeler etrafında tartışmaya devam ederiz belki. P04G08.png

Alıntı

Kahvaltı sofralarının Şahıdır Sucuk... Benzer ürünler olsa da asla onun kadar doygun bir lezzete sahip olamadıkları için salam ve sosis'in esamesi okunmaz onun yanında... Ama bu sucuk denen fermante ürün çok pahalı da bir merettir aynı zamanda ve eğer lezzetsiz bir seçim yapmışsanız hem damak tadınızdan hem de banknotlarınızdan olursunuz!

Arkadaşlar, bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama eski sucukların nefaseti artık yok sanki! En iyisi budur denilen markaları denedim.Heryerde bulunan Apikoğlu'sundan, 'anlatılmaz tadılır!' diyerek reklamı yapılan Şahin Sucuk'tan, Afyonlardan İkbal'inden Cumhuriyet'inden aldım ama hep vasat bir tat... Seri üretimin artması yüzünden mi böyle oldu, yoksa baharatlar mı zamanla değişti?

Bu arayış zamanla Percival'in Kutsal kadehi arayışına dönüştü (bknz: Excalibur)

Bu başlık altında sucuk tavsiyelerimizi paylaşalım istiyorum. O muhteşem sucuğu bulmak ve tavada ekmek banıp yemek arzusuyla...

 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais

Sucuk ve pastırmayı kendim yapıyorum, eğer hazır almamızı gerektiren bir durum olursa Balıkesir'de Yanturalı Sucukları vardır oradan getirtirim...

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler

Urfa'dayım yakında köy ürünleri satan bir yar var. Sucuğunu beğendim.

 

Asıl Kayseri'de Karamavuşlar diye bir marka var. Son yıllarda tadı damağımda kalan sucukların başında gelir. 

 

 

Edited by byesiler

Share this post


Link to post
Share on other sites
razor_tr    11
razor_tr
elbais, Bir saat önce tarihinde yazdı:

Sucuk ve pastırmayı kendim yapıyorum, eğer hazır almamızı gerektiren bir durum olursa Balıkesir'de Yanturalı Sucukları vardır oradan getirtirim...

*Balıkesirli arkadaşlardan isteyeyim.

Pastırmayı Kastamonu'da Kirişçioğlu Pastırma'dan (Ali Kirişçioğlu) istiyorum. Ayrı bir tadı var.

Sucuğu da oradan alsam olur ama sucuk takır takır, doğrayıp çiğ yiyeceksin.

Aynı ailenin Nasrullah Camii karşısında Hanedan Kebap isimli lokantası var. Vedat Milör orada pastırmalı ekmek götürmüştü. :oleyo:

 

Edited by razor_tr
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
razor_tr, 2 dakika önce tarihinde yazdı:

*Balıkesirli arkadaşlardan isteyeyim.

Pastırmayı Kastamonu'da Kirişçioğlu Pastırma'dan (Ali Kirişçioğlu) istiyorum. Ayrı bir tadı var.

Sucuğu da oradan alsam olur ama sucuk takır takır, doğrayıp çiğ yiyeceksin.

Aynı ailenin Nasrullah Camii karşısında Hanedan Kebap isimli lokantası var. Vedat Milör orada pastırmalı ekmek götürmüştü. :oleyo:

 

Yanturalı'da yeşil etiket olmasına dikkat edin, kırmızı etiket olmasın :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler
elbais, 18.02.2017 - 21:46 tarihinde yazdı:

Yanturalı'da yeşil etiket olmasına dikkat edin, kırmızı etiket olmasın :good:

O fark nedir.

 

Benim aldlığım sucuk görseli :oleyo:

 

Spoiler

QaE9Xr.jpg

 

Edited by darkness_age

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
byesiler, 4 dakika önce tarihinde yazdı:

O fark nedir.

Benim aldlığım sucuk görseli :oleyo:

Yeşil babanın ürettiği, kırmızı oğlunun ürettiği. Babanın ki iyisi:good:

Ya ben böyle vakumlanmış, ısıl işlem görmüş vs. sucukları sevmiyorum. Sucuk güneş görecek illaki, güneşte pişecek ;)

Edited by elbais
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler
elbais, Şimdi tarihinde yazdı:

Yeşil babanın ürettiği, kırmızı oğlunun ürettiği. Babanın ki iyisi:good:

Desene, babayı alacağız. :)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
heroson    529
heroson
razor_tr, 21 dakika önce tarihinde yazdı:

*Balıkesirli arkadaşlardan isteyeyim.

Pastırmayı Kastamonu'da Kirişçioğlu Pastırma'dan (Ali Kirişçioğlu) istiyorum. Ayrı bir tadı var.

Sucuğu da oradan alsam olur ama sucuk takır takır, doğrayıp çiğ yiyeceksin.

Aynı ailenin Nasrullah Camii karşısında Hanedan Kebap isimli lokantası var. Vedat Milör orada pastırmalı ekmek götürmüştü. :oleyo:

 

Kastamonu'nun pastırması cidden efsanedir. Biz de Nasrullah Camii karşısındaki aradan meşhur bir yerden (isim versem mi bilemedim) alıyoruz. Yemelik ayrı, pidelik ayrı pastırma alırım Kastamonu'ya her gittiğimde. Karadeniz'de pazar günleri özellikle o mevzu vardır, iç malzemesini sen verirsin hazırlarlar pideyi. Kastamonu bir markadır bence pastırmada.

Başlığa sucuğa gelirsem. Hazır sucuk asla almıyoruz. Kasabımız var devamlı alış veriş yaptığımız ondan alırız, acılı acısız gayet iyi yapıyor. Ama Balıkesir'i ben de çok merak ettim şuan :baggal:.

---

@byesiler tezgah da starlightmış bu arada :foleyo:.

Edited by heroson

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
byesiler, 1 dakika önce tarihinde yazdı:

Desene, babayı alacağız. :)

Oğlan işe hile karıştırmaya çalışmış, beceremeden baba yakalayıp kovmuş diye anlattılar bana. 

Yanturalı sucuk mevsimliktir, yazın çok bulunmaz, olması gerektiği gibi. Manda eti vardır içinde.. Eskiden zanaatkar işi olan Cumhuriyet, İkbal falan bu sucuğun yanında 2 nci kalitedir..

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
razor_tr    11
razor_tr

@heroson Kastamonulu olanların bile pastırmadan haberleri yok. 

Pastırmanın da iki ayrı çeşidi var. Birisi çemensiz, pide için. Diğeri de yemelik. Yemelik pastırmanın çemeni markette satılana göre daha az.

Kastamonu pastırması makinede çekilmez. Elde kütük üstünde kesilir. Günde 20-25 kg kesen tezgahtar makinadan hızlı, ışık hızında keser. :oleyo:

Edited by razor_tr
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
alpalp84    920
alpalp84

Açıkcası markette satılan sucukların hiçbirinde kalite olarak fark yok. Hepsi aynı. Yöresel sucuklar eminim daha iyidir ama bulamıyoruz. Migros kampanya yaparsa alıyorum, geçen gün 37 liraya kilosunu satmışlardı.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nautilus    290
Nautilus

Alacaksın çemenlisinden Kastamonu pastırmasını, yanında "kel simit" ve çayla Ilgaz dorukta bir yere çöküp çiğ çiğ gömeceksin açık havada. aLJ6AR.gif

Başlığı pastırma sucuk sorunsalı mı yapsak acaba? P04G08.png

Edit: Vedat Milor'un Tabakoğlu Pastırma'sından da aldım, başka 1-2 pastırmacıdan da. Hepsi de geyet lezizdi.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
heroson    529
heroson
razor_tr, 19 dakika önce tarihinde yazdı:

@heroson Kastamonulu olanların bile pastırmadan haberleri yok. 

Pastırmanın da iki ayrı çeşidi var. Birisi çemensiz, pide için. Diğeri de yemelik. Yemelik pastırmanın çemeni markette satılana göre daha az.

Kastamonu pastırması makinede çekilmez. Elde kütük üstünde kesilir. Günde 20-25 kg kesen tezgahtar makinadan hızlı, ışık hızında keser. :oleyo:

Coğrafik olarak yakınız galiba :oleyo: . Aynen katiyen makinada çekilmez, zaten Camii'nin orası pastırma mekanı ve oradakiler hep babadan oğula geçme, eski usul devam ediyorlar. Ki işte pastırmanın lezzeti de oradan geliyor. Camii'nin biraz ilersinde esnaf lokantası hesabı pastırmalı pide yapan bir yer var. Alıyorsun çemensiz pidelik pastırmanı ki söylüyorsun içini de hazırlıyorlar işte soğanı falan... Götürüyorsun oraya yaptırıyorsun sonra güp güp mideye aLJ6AR.gif  :foleyo:.  Pastırmalı ekmek yaptıracağım dersen onun da şekli ayrı aLJ6AR.gif  :baggal:.

Edited by heroson

Share this post


Link to post
Share on other sites
horatio    55
horatio

İzmirde paşa çiftliği marketler yanturalı sucuğu satıyorlar, aklınızda bulunsun.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
ledzep    129
ledzep

Yaşadığınız yerde kendisi sucuk yapanlar varsa, şanslıysanız ve işini iyi bilen de biri ise o çok ünlü markalara yakın hatta belki daha da iyi lezzetler alabilirsiniz. Biz genelde 2-3 farklı tanıdıktan alırız sucuğu, hepsinin tadı kendine has olur. Bazısı sade güzel olur, bazısı iyice kuruduğunda salçalı tostu efsaneye dönüştürür, bazısı yumurta için yaratılmıştır. :)  Aldığımız her sucuğun mutlaka birkaç gün bekletilmiş taze halini de derin dondurucuda saklarız, onun tadı da başka oluyor çünkü.

Bir ara kendimiz de yapmıştık ama artık pek uğraşamıyoruz. Sucuğun en keyifli hali ben küçükken, tüm akrabaların yaylada toplanıp, o gün kesilmiş hayvandan çıkan etleri akşam ateş ve bol muhabbet eşliğinde bir yandan kavurma ve sucuk yaparken bir yandan da çatlayana kadar taze taze yemekti.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais

Ben pastırmanın imal edildiği ilden ziyade etine bakıyorum. Pastırmada ince yağ katmanları olmasını isterim, yağsız pastırma sevmem. Çok farklı etlerden yapılmış (at, deve, geyik) pastırmalar yedim, halende yurtdışına çıktığımda yerim. Kısacası siz bana et deyin ben yerim :D

ledzep, 5 dakika önce tarihinde yazdı:

Bir ara kendimiz de yapmıştık ama artık pek uğraşamıyoruz. Sucuğun en keyifli hali ben küçükken, tüm akrabaların yaylada toplanıp, o gün kesilmiş hayvandan çıkan etleri akşam ateş ve bol muhabbet eşliğinde bir yandan kavurma ve sucuk yaparken bir yandan da çatlayana kadar taze taze yemekti.

Bak bu yayla+et işi çok tehlikeli :oleyo:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uzunserdar    734
Uzunserdar

Akşam akşam ne sucuğu zorla yedirirsiniz valla. Zaten bahane arıyordum, saat geç oldu eritmek için. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler

Bugün et ziyafetleri yaşadığım için hiç canım istemiyor. Sabaha kendime gelirim ve ailecek sucuğu götürürüz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
DeHLiZ    78
DeHLiZ

Vallahi biz sucuğu memlekette yaptırıyoruz, İstanbul'a getirtiyoruz her yıl aynı lezzette olmuyor formül olmadığı için :) bizim orada sucuğu pastırma sıcaklarının olduğu kasım ayında yaparlar, asarlar sıcakta iyice kurur böyle taş gibi olur :) ben beğenirim ama herkesin damak tadına uygun olmaz, kuzu eti kullanıyoruz biz bu arada, dana kullanmayız. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...