Jump to content
Sign in to follow this  
Piruvik Asit

Sucuk Sorunsalı?

Recommended Posts

Burhan Guclu    220
Burhan Guclu

Torku sucuğuna başladık bugünlerde. Gerçekten de güzel yapmışlar diğer tüm ürünleri gibi. Tavsiye ederim. Ama işlenmemiş sucuk olacak. Üzerinde belirtiyor nasıl olduğu. İşlenmiş sucuk diyor bazılarında, onların görüntüsü sosise benziyor daha çok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raven    2
Raven

Konuyu açan benim :) Kurtarılmış olmasına sevindim. Bu arada Raven kimdi derseniz adım Murat Tolga Şen arkadaşlar, DP sayesinde profesyonel film eleştirmeni olmuş, ekmeğini bundan kazanan ve de sucuğa banan biriyim :)

Kendi araştırmalarım sonucunda çocukluğumdaki lezzete en benzeyen sucuğu buldum, internetten sipariş edip yiyorum. Markette sucuk diye satılanlar bunun yanından, yakınından geçemez ve de doğal bir sucuk, nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılıyor. Markası: Aluçdağı...

https://magaza.alucdagi.com/

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Franz_K    816
Franz_K

Afyon'da bir dönem emniyet amirliği yapan ve damağına / midesine çok düşkün bir tanıdık vasıtasıyla tanıştığımız bir sucuk var. "İşlek" marka bu sucuğu hem ağır olmaması, hem lezzeti hem de öneren kişinin güvenirliği nedeniyle yaklaşık iki-üç yıldır sürekli tüketiyoruz. Biz bahsettiğim tanıdık aracılığıyla yılda üç dört kez topluca alıyor ve kargo ile getirtiyoruz. Ancak firma kargo işine girer mi bilmiyorum. Gerçekten sucuk meraklısıysanız mutlaka denemenizi öneririm. @Piruvik Asit @Raven

http://www.islekgida.com.tr/

Edited by Franz_K
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler

İşlek gıdaya bir gitmek lazım.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jack Bauer    108
Jack Bauer

Et ve Süt Kurumu'nun(Eski adıyla Et ve Balık Kurumu) açık sucuğunu denedim fena değildi. Şubelerine yolum düşünce alıyorum. En son Cumhuriyet denedim ama bana kalırsa EBK sucuğu daha güzeldir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
100000    92
100000
elbais, 18.02.2017 - 20:29 tarihinde yazdı:

Sucuk ve pastırmayı kendim yapıyorum, eğer hazır almamızı gerektiren bir durum olursa Balıkesir'de Yanturalı Sucukları vardır oradan getirtirim...

Diyecektim ki zaten demişler. Ağzının tadını bilen üstatlar belli oluyor.

Epey eskidir tanışmamız. Dostlar vesilesi ile duydum ismini.

Her İstanbul seyahatinde uğrar yerinden alırım. Daha iyisine de tesadüf edemedim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nightstalker    99
Nightstalker

Bu başlık çok fena:oleyo:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
FasTBoY    5
FasTBoY

Kendim yapıyorum diyenlerden tarif ve kuruturken ki inceliklerini paylaşmalarını rica ediyoruz.
Öyle kendim yapıyorum deyip kaçmak olmaz. :floleyo:

Share this post


Link to post
Share on other sites
suivant    2
suivant

Sucuğu kendim basıyorum. Kurban sonrası eti çekip baharatını ayarlıyorum. Market sucuklarına göre daha ağır ama damaktan tadı kolay geçmeyen bir sucuk oluyor. Hazır sucuklar yavan geliyor artık. En masumunda bile ne olduğunu bilemiyoruz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sencan    20
sencan

Saat gecenin 1'i. İletileri okudum ve karnım acıktı :) Yapmayın, etmeyin :) 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais

Ben temelinde aynı tarife dayanan, son makina da bir kaç katkı daha yaparak 2 çeşit sucuk yapıyorum;

1. Normal baharat ölçüsünde, az sarımsaklı ve az acılı.

2. Çok sarımsaklı ve cehennem kadar acı

Et olarak, 50% Dana Döş, 30% Dana Antrikot, 20% Kuzu But Eti kullanıyorum. 

Et kesinlikle sinirinden çok iyi ayıklanmalı ve bir gece +4'te dinlenmeli.

Ben sucuğu geleneksel yöntemle yapıyorum yani bağırsak kullanıyorum. Bağırsak kalibre kalibredir, 50 kalibrelik bağırsak uygundur, 60 kalibre yağlı ve kalın olacaktır tercih etmeyin. 

Bir tane kıyma makinesine ve sucuk doldurmak için uca ihtiyacınız olacak, bende elektrikli kıyma makinesi var isterseniz elle çevirmeli olanlarda ekonomik ve iş görürdür...

1 kg. et için, normal sucuk reçetem şöyle;

1 kg. yukarıda tariflediğim et (1 kez çekilecek, makinanın aynaları ve içi temizlenmiş olmalı ve bir kez yoğrulacak)

150 gr. Tuz.

10 diş Sarımsak (Taşköprü olacak, Çin sarımsağı katıp eti ziyan etmeyin :) sarımsaklar ince rendeden geçecek, dövülmeyecek)

100 gr. Kırmızı Toz Biber (İsot falan karıştırmayın rengini karartır, Maraş biberi makbüldür, yağlı ve iri daneli biber isteğe göre kullanılabilir)

50 gr. Baharat Karışımı (kimyon, karabiber, yenibahar, zencefil, tarçın, zerdeçal, karanfil) 

Yapılışı;

Eti geniş bir tepsiye yayıyoruz, tüm malzemeyi karıştırıp etin üzerine eşit oranda dağıtıyoruz. Yaklaşık 20 dk. yoğuruyoruz.

1 Gece dolapta dinlendiriyoruz.

Burası çok önemli;

Kuru bağırsağı normal musluk suyu ile ıslatıyoruz, asla sıcak su kullanmayı, yırtılır parçalanır.

Sucuk içimizi dolaptan çıkarıp 1 kez makinadan geçiriyoruz, makinanın ucuna doldurma aparatını takıyoruz, yumuşamış olan bağırsağın bir ucuna düğüm atıyoruz ve açık olan ucundan başlayarak sonuna kadar aparata takıyoruz. 

Sucuk içini makinaya yükleyip doldurmaya başlıyoruz, bağırsak çok sucuk alsın diye zorlamayın, yırtılır.. yavaş yavaş içinde hava (!) kalmayacak şekilde istediğiniz büyüklükte doldurun. İlk seferiniz de parmak sucuk yapmanızı öneririm alışmak için kolay bir yoldur. Eğer dışarıdan baktığınızda hava görüyorsanız oralarını da sıvazlayarak dolmasını sağlayın, iğne ile küçük bir delik açıp havası alabilirsiniz. İçinde hava kalırsa orada bakteri ürer ve sucuğunuz bozulur..

Sucuğu bağlamak için, içinde plastik olmayan doğal iplik kullanın.

Sucuklarınızı böcek, haşarat vs'nin erişemeyeceği, gölge bir yüksekliğe asın, rüzgarlı ve serin bir zamanda yaparsanız iyi olur. Ben Eylül sonu Ekim başı gibi, yaklaşık 10-15 kilo etten yapıyorum. Yaklaşık 6 gün asılı kalan sucuğa ilk astığımda 5-6 saat güneş gösteririm bu bağırsağın hızla kurumasını sağlar, böylece sucukta 30% fire verirsiniz üzerine çıkmaz. Sucuğu güneşte çok az tutun, kuruma işinin tamamını güneşte yapmayın sucuk ekşir..

Afiyet olsun :) 

6 gün sonunda sucuklarınızı 

 

 

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
selcuk1709    65
selcuk1709

Yahu amma mesaketli bir ismis. :giveup:

Puf noktalari dahil, detayli bir sekilde aciklamissiniz. Tesekkurler. :good:

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
razor_tr    11
razor_tr

Yanturalı sucuklarını bugün kahvaltıda test ettim, 5 kangalı 2 kg geliyor.  Kilosu 60 liradan.

Bıçak kör olduğundan iyi doğrayamadım.

Kalın dilim olmasına rağmen 5 dakikada pişti. 

Tat olarak market sucuklarına benzemiyor. Yağı ve tuzu fazla değil.Tam olması gereken kıvamda.

Sekiz saat acıkmadım. :oleyo:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
CinTonik    239
CinTonik
razor_tr, 16 dakika önce tarihinde yazdı:

Yanturalı sucuklarını bugün kahvaltıda test ettim, 5 kangalı 2 kg geliyor.  Kilosu 60 liradan.

Bıçak kör olduğundan iyi doğrayamadım.

Kalın dilim olmasına rağmen 5 dakikada pişti. 

Tat olarak market sucuklarına benzemiyor. Yağı ve tuzu fazla değil.Tam olması gereken kıvamda.

Sekiz saat acıkmadım. :oleyo:

Kaç ekmek gömdün? :oleyoel:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
selcuk1709    65
selcuk1709

Sucuk pisirme tarifleride bekliyoruz. :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler

Sekiz saat tokluğu 3 günlük tokluk kıvamında yazmış :) Herhalde benim gibi sürekli aç bir arkadaş :) 

Edited by byesiler

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nightstalker    99
Nightstalker

İdeal kalınlık ve şekil nedir, sucuk doğrarken?  Siz nasıl kesiyorsunuz. İnce kesim zaten sucuğa yazık etmek demek, ona şüphe yok. Ama mesela halka mı kesersiniz. Mangal sucuk gibi uzunlamasına mı. Falan filan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
CinTonik    239
CinTonik
Nightstalker, 5 dakika önce tarihinde yazdı:

İdeal kalınlık ve şekil nedir, sucuk doğrarken?  Siz nasıl kesiyorsunuz. İnce kesim zaten sucuğa yazık etmek demek, ona şüphe yok. Ama mesela halka mı kesersiniz. Mangal sucuk gibi uzunlamasına mı. Falan filan.

Eğimli kesilmez çünkü sahanda yağa batmaz. İnce kesimi sadece çiğ yiyeceksem yaparım. Onun haricinde yağda ya da yumurtalı yaparken 5-6 mm kalınlık idealdir bana göre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coilbone    606
Coilbone

Kendime not: Bu başlığa aç karna girme hatasını bir daha tekrarlama :oleyo:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
Nightstalker, 8 dakika önce tarihinde yazdı:

İdeal kalınlık ve şekil nedir, sucuk doğrarken?  Siz nasıl kesiyorsunuz. İnce kesim zaten sucuğa yazık etmek demek, ona şüphe yok. Ama mesela halka mı kesersiniz. Mangal sucuk gibi uzunlamasına mı. Falan filan.

Tamamen o günkü fantazi ile alakalı bir durum; 

Omlet yapacaksam halka ve 4 mm. gibi

Ekmek arası yapacaksam, boylamasına ikiye, sonra üzerine enine ve boyuna çizik

Önemli olan ateş.. sucuğun içi pişecek, dışı yanmayacak ;)

 

selcuk1709, 18 saat önce tarihinde yazdı:

Yahu amma mesaketli bir ismis. :giveup:

Puf noktalari dahil, detayli bir sekilde aciklamissiniz. Tesekkurler. :good:

Bir ara pastırma tarifini de vereyim, asıl o meşakkatli. Bu alışınca çok kolay geliyor insana..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...