Jump to content
Sign in to follow this  
Piruvik Asit

Sucuk Sorunsalı?

Recommended Posts

selcuk1709    65
selcuk1709

Ustaya her sey kolaydir. :good: Dogrusunu soylemek gerekirse benim gozum bayagi bir korktu. Pastirma tarifi kim bilir nasildir. :D

Bu sucuk yapimi oyle bir sey ki, bir seyi yanlis yaptiginizda istediginiz lezzete ulasamayabiliyorsunuz.

Birkac yerde okumustum. Sucugu yakmamak ve kurutmamak icin 1 corba kasigi su eklenip pisirilmesi gerekiyormus. Ne kadar dogrudur? Bilemiyorum tabii. :butwhy:

Edited by selcuk1709

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler

Yıllar önce dayımların Mersin'deki yaylasında bir sucuk yemiştim. Hala tadı damağımda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ceremy    0
ceremy
byesiler, Bir saat önce tarihinde yazdı:

Yıllar önce dayımların Mersin'deki yaylasında bir sucuk yemiştim. Hala tadı damağımda.

mersinliyim hangi yayla merak ettim 

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
selcuk1709, 1 saat önce tarihinde yazdı:

Ustaya her sey kolaydir. :good: Dogrusunu soylemek gerekirse benim gozum bayagi bir korktu. Pastirma tarifi kim bilir nasildir. :D

Bu sucuk yapimi oyle bir sey ki, bir seyi yanlis yaptiginizda istediginiz lezzete ulasamayabiliyorsunuz.

Birkac yerde okumustum. Sucugu yakmamak ve kurutmamak icin 1 corba kasigi su eklenip pisirilmesi gerekiyormus. Ne kadar dogrudur? Bilemiyorum tabii. :butwhy:

Biraz ilgi duymakla alakalı her şey. Yemek yapmak beni rahatlatır ve sosyalleşme aracımdır. Arkadaşlarım geldiklerinde mutfakta oturur yemek yapar yeriz, yeğenlerimin doğum günlerinde annemin evinde onlar için pasta yaparım vs vs.. Ayrıca ekonomik olarak bölgesel mutfaklardan oranın demografisini anlayabilirsiniz ;) 

Bende, sucuk yapmayı deneye deneye öğrendim. Çok değil bir kilo etle de 4-5 farklı reçete deneyebilir, kendi damak tadınıza en uygununu kurgulayabilirsiniz. 

Burada asıl mesele benim için şu; etik değerlerin bilinmediği, kazanç denen hadisenin salt maddiyata tahvil edildiği bir ülke de derin bir güvensizlik içerisinde yaşıyorum. Daha önce restaurant yatırımları olan biri olarak, gıdada ki sahtekarlıkları iyi biliyorum. Para ödeyerek sağlığımı bozacak şeyleri yemekte mantığıma sığmıyor bir türlü :D

Soruya gelirsek, sucuk eğer çok kuru değilse ve dilimlerken kalınlığını 3-4 mm. gibi keserseniz pişirirken sorun olmaz. Çok kuruduysa bir kaç damla su işe yarar tabii. 

Ayrıca şuraya da desteklerinizi rica edeyim:

http://forum.planetdp.org/index.php?/topic/1768-bölüm-isteği-yemek-ve-ekonomi/

Teşekkürler ;) 

Edited by elbais

Share this post


Link to post
Share on other sites
selcuk1709    65
selcuk1709
elbais, 5 saat önce tarihinde yazdı:

Burada asıl mesele benim için şu; etik değerlerin bilinmediği, kazanç denen hadisenin salt maddiyata tahvil edildiği bir ülke de derin bir güvensizlik içerisinde yaşıyorum. Daha önce restaurant yatırımları olan biri olarak, gıdada ki sahtekarlıkları iyi biliyorum. Para ödeyerek sağlığımı bozacak şeyleri yemekte mantığıma sığmıyor bir türlü :D

Sizinle bu konuda ayni fikirdeyim. Onceleri yumurta kirmasini dahi bilmezdim. Sirf bu yuzden, firsat buldukca yemek yapmaya basladim. Onceleri biraz zor geliyor ama zamanla zevkle yapmaya basliyorsunuz.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
yoruk    143
yoruk
elbais, 02/23/2017 - 03:39 tarihinde yazdı:

Et olarak, 50% Dana Döş, 30% Dana Antrikot, 20% Kuzu But Eti kullanıyorum. 

İç yağı veya kuyruk yağı katmayı denediniz mi?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler
ceremy, 9 saat önce tarihinde yazdı:

mersinliyim hangi yayla merak ettim 

Kayrakkeşli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
yoruk, 4 saat önce tarihinde yazdı:

İç yağı veya kuyruk yağı katmayı denediniz mi?

Döş eti zaten yağlı olur, birde kuyruk yağı damakta donma yapar hoşuma gitmez ;) 

Eğer etin yağlılığı düşük gelirse boşluk kıyması atıyorum içine :) 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
yoruk    143
yoruk
elbais, Bir saat önce tarihinde yazdı:

Döş eti zaten yağlı olur, birde kuyruk yağı damakta donma yapar hoşuma gitmez ;) 

Eğer etin yağlılığı düşük gelirse boşluk kıyması atıyorum içine :) 

Biz az da olsa biraz katarız, sucuk kendi yağında kavrulabilsin diye. Diğer türlü yavan kaçıyor bana :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
yoruk, Bir saat önce tarihinde yazdı:

Biz az da olsa biraz katarız, sucuk kendi yağında kavrulabilsin diye. Diğer türlü yavan kaçıyor bana :)

Hayvanın işleme mantığına baktığımızda; değerli olan bölgeler (bonfile, antrikot, nuar, kontrafile vs.) pastırma ve kavurmaya, değersiz olan bölgeler ise (döş, yumurta, kemik üstü kırpıntısı vs..) sucuk, salam ve sosise gider. Nedeni ise basittir, baharat ve türlü işlemle değersiz ete rahiya ve yeme kolaylığı kazandırılır. Ben kendi yaptığım sucukta ilk başlarda iç yağ ekliyordum, sonra bu yağın fark edilir derece de tada negatif etkide bulunduğunu, bunun yerine kullanılan bölgedeki ete bağlı yağdan daha iyi sonuç elde edildiğini fark ettim. Diğer taraftan, zararlı toksin ve ağır metaller canlı vucüdunda yağ içerisine depolandığı için o bölgelerden kütle kullanmak zararlı dahi olabilir ;) 

Edited by elbais
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
MidNighT    45
MidNighT

Bir ara kendim yapmaya heves etmiştim ama tam o sıralarda yeni taşındığım mahallede sucuk gördüm. Kasap sucuğunu her daim market sucuğuna tercih etmeme rağmen ilk etapta güvenemedim ancak zamanla sucuğa baka baka yenik düştüm :oleyo: Kısa zamanda öğrendiğim kadarıyla hem güvenilir bir kasap olduğunu ve alışveriş yapıp kendilerini tanıdıkça güvenim tamamlandı. Uzun lafın kısası, yaklaşık iki yıldır marketten sucuk girmiyor eve ve eşe dosta da sucuk siparişi götürüyorum, özellikle pazar sabahları vazgeçilmez kahvaltı menüsü :18:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nautilus    290
Nautilus
Raven, 20.02.2017 - 20:16 tarihinde yazdı:

Kendi araştırmalarım sonucunda çocukluğumdaki lezzete en benzeyen sucuğu buldum, internetten sipariş edip yiyorum. Markette sucuk diye satılanlar bunun yanından, yakınından geçemez ve de doğal bir sucuk, nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılıyor. Markası: Aluçdağı...


https://magaza.alucdagi.com/

Konu sahibi sorunsalı çözmüşse bize de çözümü uygulamak düşer. ;)

Ankara'dayım. Bugün yolum Gimat'a düştü (Ankaralılar bilir, İstanbul'daki Megacenter gibi bir yer). Rize Gross isimli markette Aluçdağı sucuğunu buldum. Sitedeki ürünle aynı olup olmadığını sormak için firmayı 2 kez aradım ama cevap veren olmadı. :)

Denemek için 1 kangal alıp çıktım. Sonucu birkaç gün içinde yazarım. :good:

Edited by Nautilus

Share this post


Link to post
Share on other sites
PTAX    0
PTAX

Verilen cevabı görmedim. Amacım kavga değil açılan konuya katkı sağlamaktı. Bunu burada belirtiyorum çünkü konu bir şekilde uzmanlık alanıma giriyor ve üzerine ülkemizde çok sık tartışma söz konusu olan, üzerine bilimsel organizasyonlar bile düzenlenmiştir. Bkz  1. Et Ürünleri "Sucuk" Çalıştayı  . Amacım merak edenlere elimden geldiğince açıklama yapmaktır. Teşekkür ederim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nautilus    290
Nautilus

@PTAX Verilen cevapları ve "kavga" kelimesinin nerede kullanıldığını görmediniz. Moderatör arkadaşımız yerinde bir kararla konu dışına çıkan iletileri kaldırmış.

Katkılarınız hepimizi memnun eder ancak bu tür ortamlarda açıklamaları başka üyelerin iletileri üzerinden yapmak yanlış anlamalara ve konunun gereksiz uzamasına neden olabiliyor.
Bu ürünle ilgili bilgilerinizi paylaşmanız, benim gibi ağız tadına hitap edecek ürünü arayan bütün arkadaşlarımız için kazanç olacaktır. :good:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
bettikli    158
bettikli

İstanbul Selimpaşada bir kasap var eti sucuğu herşeyi kendi çiftliğinde yapar ve kışın bile insanlar gidip ordan alırlar. İsmini unuttum yarın bi araştırır yazarım ama o tarafa gidenlerin almasını tavsiye ederim hakkaten sucuğu çok çok başka bir tat. Mangallık yemeklik etleri bile bi harika adamın. İsmini öğrenir yarın paylaşırım yıllardır giderim otomatik girdiğimiz için ismine bakma gereği duymamıştım :oleyo:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ceyyhun    12
Ceyyhun

Raven'ın bahsettiği Aluçdağı markası bir süredir takibimdeydi zaten. Üstadın da burada önermesi akabinde siparişi geçtim ve sabah saatlerinde elime seçti. Bir kilogram söylemiştim. 2 kangal geldi ve yaklaşık 1,25 kg ağırlığındaydı. Her zaman böyle mi oluyor bilmiyorum ama kargo parasına kompanse etmiş oldu.

Yaklaşık 2 aylık bir son kullanma süresi var, o da muhtemelen katkı maddesi kullanılmamasından ötürü. Kokusuna gelirsem cidden çekici ve doğal bir kokusu vardı. Lezzeti için de benden geçer not aldı, çok az bir ekşimsiliği var ama rahatsız edici değil ve mideyle de dost bir aroması var. Baharatı da yerinde. Açıkçası benden geçer not aldı. Bunun bitmesi akabinde çok övülen Yanturalı'yı da deneyip son kararımı vereceğim.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
RyK    426
RyK

Sucuk diyorsam attım mı tavaya kendi yağında pişebilmeli. Aldığım sucuklarda yağ eklemek gerekli, koku desen yok, baharat hak getire... Hatta birinde bildiğin sucuk dağıldı dağılacak kıyma gibi resmen, dile gelip bana yalvardı pişirme beni abi ben sucuk değilim, diye. Sucuk yağını salınca biraz toplar sıkılaşır. Nicedir adam gibi sucuk yemedim bazıları kurumamış ıslak sucuk. Kasaplara başvurdum. Dedim bunlar iyi yapar ama onlarında şekline bakınca beni yeme diyor. Kalınlığı bileğim kadar sucuk yapmış. İçinde ne var belli deği. Tadı güzel olsa; "abi hayvan leşiyle yaptık" deseler bile "sar 2 kilo" diyeceğim.:oleyo: Sucuk yemeyi özledim resmen.

 

Şu yukarıdaki markalar online sipariş alıyorsa deneyeceğim. Güzel çıkarsa yıllardır ilk defa sucuk yiyeceğim demektir. Bakalım şansımıza. Yumurtalı sucuktan siparişi verelim bakalım.:fool:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
akar1m    18
akar1m

Ankara'da Ege Türeli diye bir yer var. Orada yanturalı sucukları var ;)

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
byesiler    456
byesiler

Ankara'ya bir sucuk market açsak, köşe oluruz. Akarı yok, kokarı yok. :)

 

@akar1m Bu mekanın koordinatlarını alabilirmiyiz.

RyK, 15 saat önce tarihinde yazdı:

Sucuk diyorsam attım mı tavaya kendi yağında pişebilmeli. Aldığım sucuklarda yağ eklemek gerekli, koku desen yok, baharat hak getire... Hatta birinde bildiğin sucuk dağıldı dağılacak kıyma gibi resmen, dile gelip bana yalvardı pişirme beni abi ben sucuk değilim, diye. Sucuk yağını salınca biraz toplar sıkılaşır. Nicedir adam gibi sucuk yemedim bazıları kurumamış ıslak sucuk. Kasaplara başvurdum. Dedim bunlar iyi yapar ama onlarında şekline bakınca beni yeme diyor. Kalınlığı bileğim kadar sucuk yapmış. İçinde ne var belli deği. Tadı güzel olsa; "abi hayvan leşiyle yaptık" deseler bile "sar 2 kilo" diyeceğim.:oleyo: Sucuk yemeyi özledim resmen.

 

Şu yukarıdaki markalar online sipariş alıyorsa deneyeceğim. Güzel çıkarsa yıllardır ilk defa sucuk yiyeceğim demektir. Bakalım şansımıza. Yumurtalı sucuktan siparişi verelim bakalım.:fool:

Çocukken okul çıkışında bir lahmacun yerdim. Tadı hala damağımda, o zamanlar kedi etinden yapılıyor derlerdi. Kedi eti ama süperdi işte. :fool:

Yine eskiden eşek etli sucuklar derlerdi. Ama süperdi tatları.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zarat    1,240
zarat

Son zamanlarda duymaya başladığım bir sucuk markası var;  Kral Sucuk.  Bir fikri olan var mı acaba :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...