Jump to content
Sign in to follow this  
elbais

Kana kuvvet, göze fer, batna cila: Çorba

Recommended Posts

elbais    1,705
elbais

129859610912325000.jpg

 

Kana kuvvet göze fer batna cilâdır çorba,
İllet-i cû’a deva mahz-ı gıdâdır çorba,
Sağlara, hastalara ayni şifâdır çorba,
Ağniya dostu, muhibb-i fukarâdır çorba,
Hâsılı hâhiş ile ekle sezâdır çorba..

demiş usta yazar Ahmet Rasim, (d. 1864, İstanbul - ö. 21 Eylül 1932, İstanbul)

 

Çorba hemen her coğrafya'da ve kültürde rastlayabileceğiniz bir yemek türü. Üzerine türlü rol atfedilen; sağlıktan sosyal ilişkilere, ekonomiden varlıkla yokluk edebiyatına kadar uzanan bir yoldur bu hiç tükenmeyen... Bence sağlıklı beslenmenin yapı taşlarından biridir çorba, hayatımın vazgeçilmezlerinden biridir.

Bizim mutfağımızdaki çorba zenginliğinin zekatını versek bir ülkeye yemek kültürü olur diyeyim ve fazla uzatmamayım...

 

Çorbanız hiç soğumasın...

 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais

Ultra kolay bir tarif ile açılışı ben yapayım;

 

mercimek_corbasi_sosu.jpg

 

Natural, yumuşak ve pürüzsüz bir lezzet: Mercimek Çorbası

 

Bu benim en çok yaptığım 3-5 çorbadan biridir. Sıkışık zamanda 10 dk. gibi bir sürede, hiç uğraştırmadan yapılabilir.

 

1 Kase Kırmızı Mercimek

2 baş Kuru Soğan

Tuz

Kara Biber

Toz Kırmızı Biber

Sıvı Yağ

 

Soğanları kabaca doğruyoruz, Kırmızı Mercimeği yıkayıp düdüklü tencereye alıyoruz. 

Üzerine baharat ve tuzu ekliyoruz (bunları kendi zevkinize göre ayarlayın lütfen ;) )

Biraz sıvı yağ ve 1,5 lt. su ekleyip, tenceremizin kapağını kapatıp yüksek ateşte, tencerenin düdüğü ötmeye başlayana kadar tutuyoruz.

Düdük öttükten sonra 5 dk. kadar kısık ateşte pişirmeye devam edip altını kapatıyoruz.

 

Burada çorbamızı blender'dan geçiriyoruz, eğer çok koyulaşırsa sıcak su ile kıvamını ayarlayabilirsiniz...

 

Afiyet, şifa olsun...

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais

Ben mantarı çok severim, doğa sporları ile uğraştığımdan kamp alanlarında protein ihtiyacımızı karşılamak için bolca tüketiriz.. ve tabi ki çorbası.. 

 

DW_Recipe_smoked_cream_of_mushroom_soup_

 

Gerçek Krema, Gerçek Mantar ile "Kremalı Mantar Çorbası.."

 

500 gr. Mantar (Kültür, Kayın, Kestane olabilir.. Kanlıca, Tirmit, Yumurta mantarı ile olmaz, tadı acı olur.. Kuzu göbeği ile deli olur ama hem bulması zor, hemde ekonomik değil...)

1 Kutu çiğ krema (şekersiz)

1 Baş soğan (bu isteğe göre olmasa da olur)

2 Kaşık yoğurt

1 Kaşık Un

Tuz

Karabiber

Yağ

 

Hazırlayalım;

 

Mantarların saplarını, gövde hizasından keselim ve mantarlarımızı suyun altında yıkayalım. İsterseniz küp küp, isterseniz dilim olarak doğrayalım. Ama çok ince kesmeyin eriyip gitmesin, dişe gelsin ;)

 

Tencereye biraz sıvı, biraz da katı yağ alıp kızdırın. İnce küp şeklinde kıydığınız soğanları kısık ateşte kavurun. Mantarları ekleyip harlı ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Üstüne bir kaç damla sirke atın ki mantarlarınız diri kalsın, ölmesin. 

 

Üzerine 1 lt. kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın, tuzunu ve karabiberini ekleyin...

 

Şimdi çorbayı bağlamamız lazım. Büyükçe bir kasede yoğurt ve unu soğuk suyla çırpın, ayran gibi değil koyu boza kıvamında olsun. Burası önemli, çorbanın suyundan yavaş yavaş sosumuza katıp karıştırıyoruz.

 

Burada yaptığımız, un topaklanmasın diye soğuk suyla çırptığımız sosun ısısı ile çorbanın ısısını eşitlemektir. Sosu eğer soğuk haliyle çorbaya eklerseniz kesilecektir. Hoş olmaz, not kırarlar...

 

Sosunuzda ısındıysa şimdi çorbaya ekliyoruz ve çorbamızı karıştırıp altını kısıyoruz. Tencerenin kapağını kapatmayın çabuk taşar... Bir 5 dk. kadar kaynadıktan sonra, kremanızı açıp küçük bir çatalla çırpın. Sonra olduğu gibi çorbanızın içine boşaltın. (Kutuda kalan kremayı çorbanın suyundan alıp, tekrar çırpın ve kullanın.. Ziyan etmeyin ;) )

 

Bir iki dk. karıştırın ve çorbanızın altını kapatın. Aklınızda olsun kremalı çorbalar asla kaynatılmaz, kremanın bütün özelliğini öldürmüş olursunuz.

 

Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

 

Sonrası malum :D

 

Afiyet, şifa olsun...

 

 

 

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais

Ben sarımsakla yenen çorbaları çok severim. Eğer midenizde sorun yoksa sarımsağı bol bol tüketin, çünkü doğal yoldan elde edebileceğiniz en güçlü şifalardandır kendileri. 

 

Alıntı

Sarımsak başında % 84.09 su, %13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde içerir. İçeriğinde ayrıca, 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunlara vücut tarafından doğrudan sentezlenmeyip, gıdalarla alınması gereken aminoasitlerin tümü dahildir), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminleri bulunmaktadır. 

 

Sarımsağın, çiğ halde veya yağının, mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal özellikleri üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra antiseptik işlevi, grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına, bademcik, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, öksürük ve bronşite iyi geldiği ön plana çıkarılmaktadır. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesine yardımcı olur.

 

Bu yüzden bugün, sarımsak ve sirkeyle yenen, beyaz ve kırmızı et varyantı olabilen bir çorba tarifi vereceğim. Kuzu gerdanı ile ben bugün yaptım ve kazanla içtim:D

 

tandir-corbasi.jpg

 

Beyaz Çorba

 

Malzemelerimiz;

 

Tercihe göre Tavuk Göğüs eti veyahut Kuzu eti.

Tereyağı

Tane Karabiber

Yoğurt

Un

Tuz

Su

 

Yapalım;

 

Takribi 300-350 gr kadar ete, 1,5 litre su ve tuz ekleyip, düdüklü tencerede haşlıyoruz. Haşlama süresini uzun tutun ki iyice pişip yumuşasınlar.

 

Etleri tencereden alıp soğuması için tabağa çıkaralım, tenceredeki suyu bir kevgirden geçirip temiz bir tencereye aktaralım. 

 

Büyükçe bir kasede yoğurt ve unu soğuk suyla çırpın, ayran gibi değil koyu boza kıvamında olsun. Burası önemli, çorbanın suyundan yavaş yavaş sosumuza katıp karıştırıyoruz.

 

Burada yaptığımız, un topaklanmasın diye soğuk suyla çırptığımız sosun ısısı ile çorbanın ısısını eşitlemektir. Sosu eğer soğuk haliyle çorbaya eklerseniz kesilecektir, kesilmesin ;)

 

Tavuk etiyle yaptıysanız etlerinizi, küp küp doğrayın, kuzu etiyle yaptıysanız fazla yağlarını temizleyip etleri didikleyin ve çorbanıza ekleyin.

 

Suyu çok koyulaşırsa su ile açın, çok sulu olursa biraz daha sosla bağlayın. Burası tamamen sizin zevkinize bağlı..

 

Bir havanda 10-15 kadar karabiberi dövün (çok canını çıkarmayın biraz iri kalsın.), tavada tereyağını kızdırın, karabiberi içine dökün, köpürünce hemen çorbanıza boca edin.

 

Bir 5 dk. kadar kaynatıp altını kapatın ve kapak kapalı 10 dk. dinlendirin.

 

Sarımsağı tuzla dövüp, su ile karıştırıp kaseye alın.

 

Bundan sonrası İşkembeci usulü, çorba+sarımsak+sirke... ben üzerine kırmızı pul biber ve kekikte atıyorum çorbanın zevkinize kalmış;) 

 

Sonrası malum :D

 

Afiyet, şifa olsun...

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
razor_tr    11
razor_tr
elbais, 30.03.2017 - 00:24 tarihinde yazdı:

Kuzu gerdanı ile ben bugün yaptım ve kazanla içtim

Kaçın. :oleyo:

Kremalı domates çorbası için de tarif var mı?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
birkante    255
birkante

Başlığı gördüm ve en sevdiğim yayla çorbası geldi aklıma... Napcaz şimdi :butwhy:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
elbais    1,705
elbais
gant, 8 sa önce tarihinde yazdı:

Başlığı gördüm ve en sevdiğim yayla çorbası geldi aklıma... Napcaz şimdi :butwhy:

Yapılışı çok kolay bir çorbadır, can isteyince zahmet göze değmezmiş ;)  Hadi mutfağa :superman:

Share this post


Link to post
Share on other sites
birkante    255
birkante
elbais, 25.08.2017 - 14:50 tarihinde yazdı:

Yapılışı çok kolay bir çorbadır, can isteyince zahmet göze değmezmiş ;)  Hadi mutfağa :superman:

 

herşeyden az çok anlarım fakat bu yemek işinden hiç anlamıyorum :blushsmiley: bu arada yoğurt çorbası, kesme çorbası bunlarda güzel olur :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...